[ VERHALEN VAN ROTTERDAMMERS]
Het antidiscriminatiebureau RADAR ontvangt meldingen van Rotterdammers die discriminatie hebben ervaren. Hieronder vind je voorbeelden van dergelijke meldingen, op basis van gronden van discriminatie.
Hoe zien discriminatie-ervaringen er in werkelijkheid uit?
Verhaal 21
Een vrouw haar arbeidscontract loopt af tijdens de zwangerschap van haar tweede kind, waarna zij nog een nieuw tijdelijk contract zou kunnen krijgen. Tijdens haar zwangerschapsverlof krijgt zij echter het bericht dat er geen verlenging komt, met als uitleg dat zij na de komst van haar tweede kind niet meer flexibel genoeg zal zijn.
Verhaal 20
In diverse Facebook-groepen waarin woonruimtes worden aangeboden en gezocht, de opmerking ‘Dutch only’ of ‘Dutch girls only’ te zien is bij advertenties voor kamers of appartementen.
Verhaal 19
Een vrouw voelt zich gediscrimineerd door haar bank vanwege haar Russische herkomst. Ze kreeg het bericht dat ze op een soort zwarte lijst werd geplaatst. Ze kreeg het bericht dat ze gemonitord zal worden en dat alle aanvragen langer beoordeeld zullen worden. Bij meer dan 100.000 euro op haar rekening wordt de rekening geblokkeerd. De vrouw woont al 12 jaar in Nederland, werkt hier en betaalt belasting. Zij geeft aan dat zij niet verantwoordelijk is voor de daden van de Russische overheid.
Verhaal 18
Een woningbouwvereniging wil het huurcontract van een vrouw niet aanpassen die is opgesteld in de tijd vóór haar geslachtstransitie. Nu wil zij graag dat het eerder afgesloten huurcontract wordt aangepast, in lijn met haar geslacht.
Verhaal 17
In het centrum van Rotterdam hangen twee mannen een regenboog vlag aan de balustrade van hun balkon. Niet veel later worden er eieren gegooid op hun balkon. Ze voelen zich onveilig en doen melding bij RADAR omdat ze denken dat het met de regenboogvlag te maken heeft.
Verhaal 16
Een woonbemiddelingsbureau geeft aan geen woningen aan mannen te verhuren, tenzij ze met een vrouw samenwonen. Een mannenstel heeft geprobeerd uit te leggen aan het bureau dat het in hun geval gaat om twee mannen die een relatie met elkaar hebben en zij dus nooit met een vrouw gaan samenwonen, maar het bureau blijft bij het standpunt.
Verhaal 15
Een man wordt lastiggevallen door verschillende buren. Ze gooien condooms voor de voordeur van de man, omdat ze denken dat hij homo is.
Verhaal 14
Een homoseksuele man probeert zijn seksuele gerichtheid verborgen te houden voor zijn leidinggevende die graag grappen maakt over homoseksualiteit en collega’s ‘voor de grap’ voor homo uitmaakt. Het management doet niks aan het gedrag van de leidinggevende en de melder weet niet waar hij binnen de organisatie voor hulp van aankloppen.
Verhaal 13
Een vrouw heeft een sollicitatiegesprek bij een winkel. Nog voor het gesprek begon gaf degene met wie het sollicitatiegesprek zou zijn aan: ‘Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, want ik zie dat je een hoofddoek draagt en dan kun je hier niet komen werken.’
Verhaal 12
Een vrouw loopt met haar zoontje in een winkelcentrum en wordt uit het niets door twee mannen uitgescholden met ‘kutmoslim, kutwijf, vieze moslim doe je hoofddoek af, ga integreren, je bent een uitkeringstrekker, homofoob.’ Vervolgens wordt ze op haar voeten gespuugd waarbij gezegd wordt: ‘Zo doen jullie dat ook.’
Verhaal 11
Antisemitische uitlatingen worden gedaan tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in het centrum. Een man roept ‘Stinkjoden’ en ‘Heil Hitler’
Verhaal 10
Een man met een visuele beperking wilt gebruik maken van de vervoersvoorziening van de gemeente voor mensen met een beperking. Wanneer hij in Rotterdam IJsselmonde wordt opgehaald mag hij niet meerijden van de chauffeur omdat hij zijn blindengeleidehond bij zich heeft.
Verhaal 09
Een werknemer wilde minder uren per week werken vanwege een onzichtbare handicap. Haar teammanager deed echter geen moeite om haar situatie te begrijpen. Door een psychische aandoening is de vrouw niet in staat om 40 uur te werken en voelt zij zich gediscrimineerd door het gebrek aan inclusief beleid.
Verhaal 08
Een vrouw kwam met haar hulphond bij een lunchroom. Omdat zij een sticker zag met: ‘verboden voor honden’, ging zij naar een medewerkster om te zeggen dat het hier niet om een gewoon huisdier maar om een hulphond ging. Melder werd echter niet toegelaten.
Verhaal 07
Een man werkt in de Rotterdamse haven. Hij maakt melding van de zeer slechte werkomstandigheden voor hem en zijn collega’s met een migratieachtergrond en de racistische bejegeningen van zijn leidinggevende. De werkplek is onhygiënisch en aftands en de werkkleding is slecht. De directe leidinggevende scheld de werknemers uit op basis van hun huidskleur en afkomst. De signalen die de werknemers delen met de werkgever worden genegeerd.
Verhaal 06
Een groep vriendinnen op een muziekfestival worden slachtoffer van meerdere racistische scheldpartijen. Tijdens een druk concert wordt er gezegd: ‘zwarte n* je bent vies raak me niet aan.’ Wanneer een van de vrouwen in een rij per ongeluk tegen een koppel oploopt wordt er gezegd: ‘die zwarte denken dat ze alles kunnen maken.’
Verhaal 05
In Rotterdam Feijenoord wordt een knutselmiddag georganiseerd. Wanneer een gezin (met een migratieachtergrond) bij de knutselmiddag arriveren worden ze geweigerd omdat er geen plek meer zou zijn. Het gezin kan zien dat er zichtbaar genoeg plek is. Wanneer zij thuis bellen naar de organisatie en in accentloos Nederlands vragen naar beschikbaarheid, wordt hen direct verteld dat er nog genoeg plek is.
Verhaal 04
Een jongen is op school zijn pen vergeten. De leerkracht zegt tegen hem: ‘Je bent een Marokkaan, dus steel er maar één.
Verhaal 03
Een man voelt zich gediscrimineerd door zijn leidinggevende. Zijn leidinggevende vertelde een andere collega dat hij een ‘luie Surinamer’ was. Ook mocht hij op de werkvloer geen ‘n*- muziek’ luisteren. De leidinggevende zei ook dat het een feit was dat de criminaliteit daalde tijdens de ramadan.
Verhaal 02
Een vrouw wilt een stacaravan kopen op een vakantiepark. Wanneer zij voor de administratieve afhandeling naar de eigenaar van het vakantiepark gaat, wordt haar verteld dat de verkoop van de stacaravan helaas niet door kan gaan omdat ze het op dit vakantiepark niet zo hebben op ‘buitenlanders’. Als de vrouw de eigenaar later belt om navraag te doen of zij als Marokkaanse een plek op het park kan krijgen, zegt de eigenaar dat hij niet discrimineert, maar dat de mensen naar het park komen voor hun rust en daarbij geen mensen met hoofddoek tegen willen komen.
Verhaal 01
Man van Surinaamse afkomst geeft aan dat hij op zijn werk door leidinggevenden en collega’s gediscrimineerd wordt. Ze noemen hem bijvoorbeeld ‘Bokito*’ of gooien bananen naar hem toe. Grapje, zeggen ze dan.
Verhaal 22
Een man solliciteerde voor een baan in een restaurant. Hij werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Toen hij na het gesprek naar buiten liep hoorde hij een van de managers zeggen: ‘Die is te oud, die moeten we niet hebben.’